Com atendre i gestionar d’una manera holística les EMOCIONS i SENTIMENTS

Visió Holística

8 d'abril de 2019

 I. EMOCIÓ i SENTIMENT són termes sinònims?

Què és l’EMOCIÓ?

L’emoció és una sensació corporal amplificada poc definida, de manera que la ment racional encara no la pot identificar. L’amplificació de la sensació pot ser provocada per una situació o agent extern que emet una vibració que entra en ressonància amb la vibració d’algun aspecte adormit del nostre món intern.

Si comparem l’emoció amb el procés de l’embaràs, correspon a la fase embrionària, quan l’embrió és una massa amorfa que batega però sense haver pres encara una forma definida, a partir de la qual se la pugui identificar.

Si comparem l’emoció amb el procés evolutiu del llenguatge del bebè, correspon a la fase en què comença a emetre sons, però encara no paraules definides amb sentit propi. I si la comparem amb l’aprenentatge de l’escriptura, l’emoció correspon a la fase en què el bebè fa gargots, però encara no és capaç d’escriure paraules definides amb sentit propi.

Què és el SENTIMENT?

El sentiment és una emoció evolucionada, madurada, definida, de manera que la ment ja la pot identificar i nomenar. El sentiment és una emoció acollida, gestada i ja preparada per ser expressada.

Si comparem el sentiment amb el procés de l’embaràs, correspon a la fase fetal, és a dir, al temps que transcorre des de les 10-12 setmanes fins al part. En aquesta etapa d’uns 6 mesos aproximadament en el cas de l’ésser humà, el fetus va madurant, va prenent formes humanes progressivament més definides fins a arribar a un grau de maduració en què ja està preparat per al naixement.

Si comparem el sentiment amb el procés evolutiu del llenguatge d’un infant, correspon a la fase en què, a poc a poc, va aprenent a articular paraules i frases definides, de manera que ja pot expressar-se d’una manera clara i fàcil d’entendre per les persones del seu entorn. I si comparem el sentiment amb l’escriptura, correspon a l’etapa en què el nen/a va aprenent a escriure paraules i frases que poden ser enteses fàcilment per qui les llegeix.

Per tant, emoció i sentiment no són sinònims. Són dues seqüències o fases d’un procés de maduració. Aquesta diferenciació és de cabdal importància per comprendre com atendre i gestionar les emocions i sentiments. Això és el que veurem en el proper article.

 

Com pots comprovar, estimada lectora i estimat lector, aquest article és notablement més breu que els que he escrit anteriorment. És el que em proposo a partir d’ara: escriure articles molt més breus. Agrairé rebre els teus feedbacks sobre els temes que he tractat fins ara, sobre els que t’agradaria que tractés, i també sobre l’extensió dels articles, és a dir, la teva preferència és per articles més breus, com aquest, o bé per articles més extensos, com els anteriors.

Pots fer arribar els teus feedbacks a través del web estel.es, apartat CONTACTE o, si ho prefereixes, me’ls pots enviar directament al meu correu electrònic: Ramon@estel.es

Gràcies per la teva participació!

Ramon V. Albareda
Psicòleg. Teòleg. Sexòleg
Creador d’ESTEL, Centre de Creixement Personal i
Escola d’Estudis Integrals

Proper article: II. Sento una EMOCIÓ, què faig?

Newsletter

© Copyright 2023 | Estel | Avís legal

Obrir el xat
1
Hola! Et podem ajudar?