Respostes a preguntes sobre diferents temes III

Respostes a preguntes sobre diferents temes III

Visió Holística

16 de gener de 2020

Tema: ATRACCIONS PERSONALS.

Pregunta: Visc en parella. La meva parella i jo tenim una relació molt bona: ens tenim confiança, ens estimem, dialoguem… però, tot i estar molt bé amb la meva parella, de vegades sento atracció per altres persones i no sé com gestionar aquestes atraccions. Què em suggereixes?

Resposta:  Encara que estiguis bé amb la teva parella, és natural –i saludable- que sentis atracció per altres persones, tant del mateix com de diferent sexe.

Els éssers humans som dipositaris d’un ventall tan ampli de potencialitats que mai les podrem desenvolupar totes per anys que visquem

Els éssers humans som dipositaris d’un ventall tan ampli de potencialitats que mai les podrem desenvolupar totes per anys que visquem. En el moment de ser engendrats, per mitjà dels progenitors, rebem de la Vida, de l’Energia Perenne, de Yahveh, de Déu, de l’Innombrable –o com vulguem dir-li- un cúmul de potencialitats. Algunes les rebem despertes, en estat actiu, dinàmic, i altres en estat adormit, inactiu, en “stand by”, podríem dir. Les que rebem en estat despert, actiu, dinàmic, reclamen ser ateses i desenvolupades, ja que es tracta d’energia activa que necessita transformar-se, d’acord amb la llei de la termodinàmica: “l’energia no es crea ni es destrueix, es transforma”. Les potencialitats que rebem adormides, inactives pot ser que es despertin i s’activin per mitjà d’experiències diverses viscudes durant la vida, i també poden ser activades, per ressonància, mitjançant les atraccions.

Tenim tantes potencialitats que no hi ha cap persona al món capaç de desvetllar-nos-les totes

Tenim tantes potencialitats que no hi ha cap persona al món capaç de desvetllar-nos-les totes. L’atracció que sents per algú, home o dona, pot ser provocada perquè hi ha en tu alguna part o aspecte adormit, en “stand by”, que ressona, en la mateixa freqüència, amb la part o aspecte de la persona que t’atrau. La ressonància fa que la part o aspecte de tu que estava adormit es desperti i sentis desig, la qual cosa t’ofereix l’oportunitat de conèixer, reconèixer i integrar en la teva individualitat un nou aspecte del teu potencial desconegut. Si saps gestionar correctament aquesta oportunitat t’enriquiràs com individu, i el teu enriquiment individual també repercutirà en la teva parella, en la relació dels dos i en la de tot el nucli familiar.

Per tant, quan sentis atracció per algú no la reprimeixis ni et precipitis, segueix les passes que detallo a continuació:

  1. Posa consciència en l’atracció, acull-la amb actitud receptiva i agraïda, deixa-te-la sentir, respira-la, guarda-la, gesta-la.
  2. Observa-la i pregunta’t quins trets o aspectes són els que t’atrauen de l’altra persona, i anota’ls en un paper.
  3. Mira els diferents aspectes que has anotat com si fos un mirall que reflexa aspectes de tu mateix/a que no veus. Segurament que tot això que veus en l’altre/a són qualitats que també estan en tu, que encara no has tingut l’oportunitat de desenvolupar.
  4. Posa paraules a tot el que vas veient. Si la teva parella és una persona respectuosa i oberta, comparteix amb ella la teva experiència. Si no ho pots compartir amb la teva parella, ho comparteixes amb algú que pugui acollir-ho sense judici i acompanyar-te incondicionalment en aquest procés. Una altra opció és enregistrar-ho en una gravadora.

En la major part de casos, aquest petit procés de les quatre passes descrites serà suficient per integrar en la teva identitat els aspectes que has descobert que hi ha en tu, gràcies a la ressonància que s’ha produït amb la persona per qui has sentit atracció.

Si aquest petit procés no resulta suficient per aclarir-te i pacificar-te, caldrà aprofundir-hi més, comptant amb l’acompanyament d’un/a professional degudament preparat/da per acompanyar la profunditat d’aquest tipus de processos de desenvolupament integral.

És molt important que, en una parella, els dos membres estiguin oberts a compartir amb respecte i confiança incondicional les atraccions que sentin per terceres persones

És molt important que, en una parella, els dos membres estiguin oberts a compartir amb respecte i confiança incondicional les atraccions que sentin per terceres persones. Poder parlar lliurement i obertament de les atraccions en el marc de la parella,  amb confiança i sense el judici de l’altre, és garantia d’evolució constructiva de cada un dels membres de la parella i de la parella com a tal.

Les atraccions sempre són oportunitats per descobrir i desenvolupar aspectes ocults de nosaltres mateixos, tant si vivim en parella com si no

També cal aclarir que les atraccions sempre són oportunitats per descobrir i desenvolupar aspectes ocults de nosaltres mateixos, tant si vivim en parella com si no. El desig és un motor d’evolució, i es desperta quan hi ha una persona que fa vibrar en la mateixa freqüència algun aspecte nostre desconegut. El desig és la “veu” del nostre aspecte ignorat que reclama que l’atenguem i li obrim vies de transformació. Per tant, reprimir el desig pot ser tan nociu com portar-lo a la pràctica de manera compulsiva, sense fer el procés descrit anteriorment.

Moltes parelles es formen d’acord amb una atracció física i/o emocional, sense que ni l’un ni l’altre/a facin el procés esmentat de les quatre passes. Aquesta és una de les possibles causes que fa que una parella entri en crisi, just quan s’adonen de l’error d’haver fonamentat un projecte de vida en una atracció enganyosa. L’engany rau en el fet de focalitzar en l’altre/a el desig genuí de conèixer i desenvolupar algun aspecte propi que l’altre/a simplement ha despertat.

Això que acabo de dir amb relació a les atraccions personals, també es pot aplicar a les atraccions no personals. Un exemple podria ser quan contemplem un paisatge, o una pintura, o una altra cosa i sentim una emoció tan profunda que ens arriba a l’ànima.

Resumint podem dir que sovint el que ens atrau no és l’altra persona o cosa sinó algun aspecte ocult del nostre món interior que el projectem i veiem fora de nosaltres.

Val a dir que les quatre passes explicades per atendre i gestionar les atraccions, en general també es poden aplicar a les retraccions, és a dir, quan sentim rebuig visceral per algú. Igual que en les atraccions, en les retraccions també podem afirmar que de vegades, quan sentim rebuig per una persona o situació, no és la persona o situació que rebutgem sinó alguna cosa de nosaltres mateixos que projectem i veiem fora.

Aquest és un tema que caldria parlar-ne més àmpliament, ja que hi ha aspectes i matisos diferents molt importants, però desisteixo de fer-ho aquí i ara, per espai i perquè no respon a la pregunta formulada al principi.

  Ramon V. Albareda
Psicòleg. Teòleg. Sexòleg
Creador d’ESTEL, Centre de Creixement Personal i
Escola d’Estudis Integrals

Newsletter

© Copyright 2023 | Estel | Avís legal

Obrir el xat
1
Hola! Et podem ajudar?